Richard en de verandering.

De persoonlijke ambities van Richard?

Het is mijn passie om mensen die zijn vastgelopen opnieuw in beweging te brengen en te begeleiden naar het pad dat zij graag willen bewandelen.

Mijn doel is zoveel mogelijk mensen in beweging brengen en begeleiden bij het vinden van oplossingen om hun eigen pad weer te gaan bewandelen.

Richard, waar wil je over 3 tot 5 jaar staan als bedrijf of ondernemer?

Over 3 – 5 jaar heb ik een goed lopende coaching praktijk met een wachtlijst van 3 maanden voor coachees om op gesprek te kunnen komen. Ik organiseer leuke sportieve activiteiten, geef tussen de 5 á 10 lezingen per jaar en heb mijn eigen “best seller” uitgegeven.

Mijn naam is Richard van der Ark ik ben 54 jaar jong, geboren en getogen in Den Haag. Sinds 2007 woon ik in Emmen met mijn vrouw en 2 kinderen. Ik heb ooit in een grijs verleden mijn HBO analytische chemie gehaald en heb tot februari 2012 op diverse labs gewerkt als analist, researcher en de laatste 8 jaar als manager/ projectleider. In 2010-11 liep ik vast en wist ik niet goed wat ik wilde, ik wist wel dat ik niet meer op dezelfde manier verder wilde. Na een intensief coaching traject ben ik ondernemer geworden eerst in Energie en telefonie verkoop. Vanaf 2015 ben ik trainer (coach) in ons eigen communicatiebureau Qintens. Ik kwam via mijn vrouw in aanraking met DISC gedragsstijlen en was direct verkocht en ben mijn certificering gaan halen. Eerst voor DISC profielen later voor de uitbreiding met ‘Normen en waarden profiel’ en ‘Interesse profiel’. We doen maatwerk trainingen bij bedrijven voor communicatie binnen en tussen teams. Naast Qintens ben ik mede-eigenaar geweest van ForWorth B.V. een Investeringsmaatschappij, bedrijfs-coaching en boekenuitgeverij. Dit heb ik 7 jaar met veel passie en plezier gedaan, echter bleef de wens om zelf een coaching praktijk te hebben in mijn hoofd knagen. Kortgeleden heb ik de knoop doorgehakt en de daad bij het woord gevoegd. Ik ga nu met 100% commitment aan het bouwen van mijn eigen coaching praktijk. Ik blijf wel gelinkt met Qintens om daar als trainer-coach mijn input te geven omdat dit in het verlengde ligt van mijn coaching. Ik verwacht dit jaar nog mijn opleiding ‘Vitaal coach’ af te ronden zodat ik mijn klanten nog beter kan helpen.

 • Waarom ben jij ondernemer gaan worden?

Ik ben ondernemer geworden omdat ik aan mijn eigen dromen wilden bouwen in plaats van die van een ander. De vrijheid in het ondernemerschap is wat mij het meest brengt.

 • Wat bied jij aan (jouw product of dienst)?

Vanuit mijn coaching praktijk bied ik coaching aan, aan mensen die vast zijn gelopen en niet op eigen kracht hun beoogde doelen weten te realiseren. Ze weten van zichzelf dat zij veel meer in hun mars hebben maar het komt er niet uit en daardoor vallen zij stil.

Mijn talent is om mensen weer in beweging te krijgen en samen met hen te onderzoeken waar het mis gaat en hoe het wel zou kunnen, om zo samen een plan en strategie te maken om de gewenste doelen voor de lange termijn te realiseren.

 • Voor wie is jouw product of dienst bedoeld (je doelgroep)?

Dit is nog in ontwikkeling. Zoals ik al aangaf ben ik echt nog maar net van start. Mijn visie is dat ik mensen help boven de 30 jaar, die zijn vastgelopen en zelf niet in staat zijn om hun leven op de rit te krijgen (meermaals geprobeerd maar steeds toch weer niet duurzaam voor elkaar). Die wel graag vooruit willen maar niet goed weten hoe ze dit kunnen aanpakken, of nu (nog) niet geloven dat zij dit kunnen. Dit kan op werkgebied maar ook meer op persoonlijk gebied zijn. Gezonder willen leven, ontdekken waar hun kracht zit en dat gebruiken zodat ze meer voldoening ervaren in hun werk, meer bewegen, afvallen etc.

 • Voor welk probleem of situatie heeft jouw product een oplossing?

Mijn coaching helpt mensen om hun doelen duurzaam te realiseren. Doordat we werken aan anders denken en daarmee anders doen. Het accent ligt vooral op het anders denken (mindset) omdat dat maakt dat je anders gaat handelen en daarmee voor de langere termijn je doelen kunt realiseren. De focus ligt op de gedragsverandering die nodig is om je doel te kunnen bereiken.

Veel mensen stellen een doel en gaan direct over tot actie zonder de juiste mindset. En dat werkt 9 van de 10 keer niet. Simpel voorbeeld is afvallen. Iedereen kan een dieet volgen en afvallen. Het probleem is echter wanneer je je doel bereikt hebt je het dieet loslaat en je in je oude patroon vervalt waardoor je binnen de kortste keren terug bent op je oude (te hoge) gewicht. Om duurzaam je doel te veranderen moet je eerst die slanke gezonde persoon zijn in je hoofd dat maakt dat je je gedrag kunt aanpassen, nieuwe gezonde gewoonte bouwt en je doel duurzaam bereikt.

Zijn – doen – hebben. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!

 • Wat zijn de voordelen van jouw product of dienst?

De verandering die nodig is komt uit de coachee zelf en daarmee ook de intrinsieke motivatie om ermee aan de slag te gaan. Gaat het dan vanzelf? Nee, helaas niet. De verantwoordelijkheid om eraan te werken ligt bij de coachee en deze zal er dus zelf mee aan de slag moeten.

Als coach help ik hem of haar bij de oplossing in zichzelf te komen en verdere actie en strategie te bepalen. Dit maakt wel dat de oplossing makkelijker omarmd wordt door de coachee omdat het zijn/haar eigen oplossing is en hij/zij zelf bepaalt hoe dit verder te integreren in zijn/ haar leven.

 • Wat onderscheid je van jouw concurrenten?

Ik richt mij vooral op de mindset van mijn coachees, dat bepaalt voor een groot deel het succes op lange termijn. Verder ben ik als persoon uniek. Voor coaching is de klik tussen coachee en coach heel belangrijk voor het succes van de coaching. Ik heb zelf ondervonden hoe het is om vast te lopen en wat nodig is om weer in beweging te komen èn wat dat met je doet. Mijn levenservaring en hoe ik verder ben en doe bepaalt vooral of de coachee en ik een klik hebben dat is iets dat je in een kennismakingsgesprek kunt uitvinden. Ik ben de USP van mijn coaching praktijk. 

 • Hoe wil jij gezien worden als ondernemer of bedrijf?

Integer, eerlijk (what you see is what you get), empathisch en niet oordelend. Een coach die op methodische en systematische manier zijn coachee begeleidt door hun proces op hun tempo en mogelijkheden.

 • Waarom kiezen klanten jouw product of dienst?

We kunnen allemaal heel goed het probleem bij een ander herkennen en oplossen. Echter als het om onszelf gaat is dat ineens een stuk moeilijker. Veel uitdagingen kunnen we zelf of met behulp van vrienden of familie oplossen. Is het al vaker niet gelukt om te veranderen of je doel te realiseren dan wordt het lastiger en kom je er niet meer uit en loop je vast. Dan gaat het je belemmeren in je leven en je leef- of werkplezier. Dan is het tijd om de hulp van een professionele coach in te schakelen en komen mensen bij mij.

 • Doe je aan sport, welke?

Ja zeker! Ik ben regelmatig in de sportschool te vinden (7:00 lekker voor de werkdag uit) en ik hou erg van fietsen. Op de racefiets en af en toe op de MTB maar op die laatste ben ik niet zo’n held.

 • Wie is voor jou, als mens of ondernemer, een voorbeeld? En waarom?

Simon Sinek, ik vind het geweldig hoe hij spreekt over leiderschap en persoonlijk leiderschap.

Mel Robbins volg ik sinds kort op social media en You tube. Zij kan persoonlijke zaken mooi en helder verworden. Daarnaast gelooft zij net als ik dat je eerst je mindset (gedachten) moet aanpassen voordat je de juiste dingen kunt doen en je doel duurzaam kunt bereiken.

 • Wat vind je het leukste aan het werken voor jouw onderneming?

Wanneer ik in de ogen van een coachee de twinkeling zie verschijnen. Dat je in de ogen kunt zien dat de gewenste verandering er is. Dat zijn de magische momenten waar je het als coach voor doet.

 • Wat zijn de grootste uitdagingen als ondernemer?

Zakelijk blijven/ zijn en te zorgen dat er voldoende verdiend wordt. Wanneer je passie hebt voor het helpen van mensen kan dat het zakelijke aspect soms in de weg staan.

 • Wat is de belangrijkste les die je als ondernemer hebt geleerd?

Dat je bij jezelf moet blijven en handelen vanuit je hart. Je eigen uniekheid mag omarmen als je belangrijkste kracht.

 • Wat zijn jouw persoonlijke ambities?

Een succesvolle coaching praktijk waar ik ruim voldoende verdien om van te leven. Mijn doel is zoveel mogelijk mensen in beweging brengen en begeleiden bij het vinden van oplossingen om hun eigen pad weer te gaan bewandelen.

Waar wil je over 3 tot 5 jaar staan als bedrijf of ondernemer?

 • Over 3 – 5 jaar heb ik een goed lopende coaching praktijk met een wachtlijst van 3 maanden voor coachees om op gesprek te kunnen komen. Ik organiseer leuke sportieve activiteiten, geef tussen de 5 á 10 lezingen per jaar en heb mijn eigen “best seller” uitgegeven.

Hoe sta je nu in je onderneming?

Het is allemaal nog heel vers en nieuw. De beslissing om zelfstandig een coaching praktijk op te zetten is van begin april 2023. Die beslissing heb ik wel met heel veel overtuiging genomen, zo heb ik het niet eerder mogen voelen. Dit maakt dat de gekozen doelgroep en USP nog versterkt moeten worden en dat dit in de praktijk ook moet gaan kloppen. Voor nu is dit mijn visie en ga ik op avontuur om uit te vinden of dit klopt en eventueel bijstellen mocht dat nodig zijn.


Met vriendelijke groet,

Jacques Bais – De Netwerker

Lid van de Online Society

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s