Hinderlijke reclame op internet?

Hoe vaak zie je een leuke video of foto op social media, maar word je daarbij afgeleid door een hinderlijke reclame?

Of je wil een interessant artikel lezen, maar moet je dan eerst een pop-up wegklikken, je e-mailadres achterlaten of een enquête invullen? Ik denk dat we allemaal wel eens last hebben gehad van deze vormen van online reclame, die soms meer irriteren dan informeren.

Waarom bestaan deze reclames eigenlijk? En wat kun je doen om ze te vermijden of te blokkeren?

In dit korte artikel ga ik je daar meer over vertellen. Zelf maak ik tegenwoordig gebruik van de Online Society, een app zonder die hinderlijke reclame en zonder dat je gevolgd wordt.

Online reclame is een manier voor bedrijven om hun producten of diensten te promoten bij een groot publiek. Ze betalen (veel) geld aan de eigenaren van de websites of apps waar de reclames worden getoond, in ruil voor een bepaald aantal kliks, weergaven of conversies. Dit heet online adverteren.

Online adverteren kan voordelig zijn voor zowel de adverteerders als de uitgevers. De adverteerders kunnen hun doelgroep bereiken met gerichte boodschappen, en de uitgevers kunnen inkomsten genereren om hun content te financieren. Bovendien kan online reclame ook nuttig zijn voor de consumenten, als ze relevante informatie of aanbiedingen krijgen waar ze echt iets aan hebben.

Online reclame heeft ook een keerzijde.

Sommige reclames zijn zo opdringerig, storend of misleidend dat ze de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

– Reclames die automatisch geluid afspelen of het hele scherm overnemen

– Reclames die moeilijk weg te klikken zijn of die je naar andere websites doorsturen

– Reclames die je persoonlijke gegevens verzamelen of je onlinegedrag volgen

– Reclames die onwaarheden verspreiden of aanzetten tot illegale of onethische acties

Deze vormen van online reclame worden ook wel hinderlijke reclame genoemd. Hinderlijke reclame kan niet alleen irritatie en frustratie veroorzaken bij de gebruikers, maar ook schade toebrengen aan hun privacy, veiligheid of welzijn. Bovendien kan hinderlijke reclame ook het vertrouwen in de online media ondermijnen, en de reputatie van de adverteerders en uitgevers schaden.

Gelukkig zijn er manieren om hinderlijke reclame op social media te vermijden of te blokkeren. Hier zijn enkele tips:

– Pas je instellingen aan. De meeste social media platforms bieden je de mogelijkheid om je voorkeuren voor online reclame aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke soorten reclames je wel of niet wilt zien, of welke adverteerders je wilt blokkeren. Je kunt ook je privacy-instellingen wijzigen om te beperken hoeveel gegevens er over jou worden verzameld of gedeeld.

– Gebruik een adblocker. Een adblocker is een software of extensie die online reclames detecteert en blokkeert op de websites of apps die je bezoekt. Er zijn verschillende soorten adblockers beschikbaar, die je kunt installeren op je computer, smartphone of tablet. Sommige adblockers laten je ook toe om uitzonderingen te maken voor bepaalde websites of apps waar je wel reclames wilt zien.

– Rapporteer hinderlijke reclame. Als je een hinderlijke reclame tegenkomt op social media, kun je deze rapporteren bij het platform zelf of bij een externe instantie. Door dit te doen, help je niet alleen om de kwaliteit van de online media te verbeteren, maar ook om de regels en wetten rondom online reclame te handhaven.

Online reclame hoeft niet altijd hinderlijk te zijn. Als het op een respectvolle en verantwoorde manier wordt gedaan, kan het zelfs waarde toevoegen aan de online media en de gebruikers. Maar als het te ver gaat, kan het ook veel problemen veroorzaken.

Wat zijn jouw ervaringen met reclame op social media?

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s