Facebook schendt privacy van Nederlandse gebruikers

Rechter: Facebook schendt privacy van Nederlandse gebruikers

(Gelezen op NOS Nieuws)

Facebook heeft de privacy geschonden van Nederlandse gebruikers van het platform. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS).

De rechter oordeelt dat Facebook Nederlandse gebruikers niet goed genoeg heeft geïnformeerd over wat het platform met hun gegevens doet. Daarmee overtreedt Facebook de privacywet, want die schrijft voor dat altijd duidelijk gemaakt moet worden waarom en waarvoor bepaalde privacygevoelige gegevens verwerkt worden.

Zo gebruikt Facebookgegevens van Nederlandse gebruikers voor het aanbieden van advertenties, zonder dat daar rechtsgeldige toestemming voor is.

Ook kunnen externe ontwikkelaars bij de gegevens van Nederlandse gebruikers, zonder dat die gebruikers daarover volgens de rechter voldoende zijn geïnformeerd. Het gaat dan om informatie als geslacht, leeftijd en woonplaats, maar ook om de apps die iemand gebruikt, informatie over Facebookvrienden of surfgedrag buiten het platform.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais – De Netwerker

P.S. De Online Society is anders, daar word je niet gevolgd, zie je geen ongewenste advertenties en word je privacy niet geschonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s