Waarom wordt er zo slecht geluisterd?

Waarom zijn we vaak slechte luisteraars? Eén van de problemen is dat we mensen graag snel willen helpen en dat we naar oplossingen beginnen te zoeken voordat we hen echt begrijpen.

We laten de ander niet helemaal uitspreken en delen ook graag onze gelijkaardige ervaringen. We onderbreken heel snel mensen in plaats van ons echt in te leven in hun verhaal.

We zijn vaak ook te veel met onszelf of met andere zaken bezig. We denken al na hoe we straks willen reageren op onze gesprekspartner, we zijn afgeleid door ons to do-lijstje, enzovoorts. Op die manier horen we slechts een deel van wat onze gesprekspartner vertelt.

We denken veel sneller dan we praten. Onze hersenen kunnen 300 woorden per minuut verwerken, terwijl een gemiddeld persoon 100 tot 140 woorden per minuut zegt. Dat geeft ons ruimte om ook aan andere dingen te denken.

En ten slotte interpreteren we heel snel boodschappen van mensen op basis van onze eigen ervaringen, kennis en achtergrond. Dat betekent dat we soms een verhaal klaar hebben in ons hoofd dat eigenlijk niet overeenstemt met het verhaal dat onze gesprekspartner ons wil vertellen.

Hoe kunnen we echt luisteren? Luisteren om te begrijpen!

1. Stop met nadenken over welk antwoord je wil geven.
Stop met denken over je eigen antwoorden die je wil geven. Het is nodig om eerst aan de ander te tonen dat het belangrijk is wat hij of zij zegt. Geef mensen de tijd om hun verhaal af te maken. Laat desnoods wat stiltes vallen, dat kan geen kwaad.

2. Geef aandacht en toon interesse aan de persoon.
Toon aan de andere persoon dat je echt luistert door oogcontact, knikken, een lachje. Kijk ook naar de lichaamstaal van je gesprekspartner. Wat verteld zijn of haar houding, blik en handen jou. Al deze informatie helpt om de andere persoon echt te begrijpen.

3. Stel open vragen
Om goed te luisteren, moet je eigenlijk nieuwsgierig zijn. De meesten van ons denken dat, als we iemand goed kennen, we ook weten wat er in zijn of haar hoofd omgaat. De realiteit is dat we dat eigenlijk helemaal niet kunnen weten. Daarom is het nuttig om meer uitleg te vragen aan onze gesprekspartner door het gebruik van open vragen en ook vervolgvragen te stellen (bijvoorbeeld wat gebeurde er daarna, hoe voelde je je bij deze gebeurtenis…).

4. Laat de vooroordelen achterwege
Luister met empathie. Probeer de wereld te zien door de ogen van de andere persoon en probeer de emoties van de ander te begrijpen. Dat lukt niet als je al een oordeel velt, terwijl de ander nog aan het praten is. Via allerlei subtiele non-verbale signalen laat je aan de ander namelijk weten dat je al een mening klaar hebt.

5. Reflecteer, vat samen en controleer.
Vat kort samen of herhaal wat de ander heeft gezegd en vraag of dit klopt. Zo vermijd je elk misverstand. Reflecteren voelt vaak ongemakkelijker voor degene die het doet dan voor degene die het aanhoort. Mensen vinden het leuk om hun eigen gedachten en gevoelens terug te horen.

Luisteren: een leermoment voor jezelf. Iedereen heeft bepaalde kennis, ervaringen en ideeën. Je kan meer inzichten ontdekken door je nieuwsgierig op te stellen in elk gesprek en te leren van de ander.

Maak gebruik van bovenstaande tips en adviezen om je communicatievaardigheden te verbeteren.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

Bron: MT.BE, uit eigen ervaring als manager bij NCR en meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s