Regelmatig ontvang ik nieuwsbrieven van Saskia Postma die ik graag deel.
Veel mensen denken dat je precies moet weten wat het ‘gat in de markt’ is om succesvol te zijn als ondernemer. Of dat je een doortimmerd businessplan moet hebben.
Deze zaken zijn behulpzaam als je een succes wilt maken van je bedrijf. Toch maak ik veel mensen mee die barsten van het talent, ze hebben een prachtig businessplan opgesteld, investeren veel in een website die er gelikt uitziet en toch wil het allemaal niet echt lekker van de grond komen. Andere mensen komen tijd tekort, hebben geen budget en weten toch de meest waanzinnig plannen te realiseren? Waar ligt dat aan?
Het roer om
Marcel van Driel is zo iemand die al diverse malen de meest waanzinnige plannen wist te doen slagen. Hij schreef er zelfs een boek over met als titel Geen tijd, geen geld, toch doen.
Marcel is ervaringsspecialist in het succesvol realiseren van waanzinnige plannen. Hij heeft ooit het wereldrecord filmkijken verbroken. Hiervoor moest hij niet alleen een bioscoop vinden maar ook 100 man die geld wilden betalen om, zonder 1 seconde slaap, zeventig uur film te kijken. Daarnaast wist hij 20 filmmaatschappijen zover te krijgen gratis films ter beschikking.
Ook heeft hij in het verleden zijn baan opgezegd om een bloeiend bestaan op te bouwen als schrijver van kinderboeken. En wist hij 17.000 euro via crowd funding op te halen voor zijn eerste volwassenenroman. Marcel is een goed voorbeeld van iemand die plannen weet te realiseren.
1) Commitment en er volledig voor gaan
De eerste en allerbelangrijkste voorwaarde om te slagen is commitment. Dat je er echt helemaal voor gaat. Niet te snel opgeeft. Tijd vrijmaakt.
Echt iedereen kan tijd kun vinden als je echt wilt! Zeker als je weet dat we zeventig procent van de tijd die we wakker zijn, kijken naar een vorm van digitale media: TV, telefoon, iPad, of de computer. Als je ergens tijd wilt besparen, dan kun je die daar snel vinden.
Marcel spreekt regelmatig mensen die naast hun baan, gezin en normale leven een bijzonder project opstarten, uitvoeren en laten slagen. Zelf worstelt hij- net als ieder ander- regelmatig met gebrek aan tijd en geld en toch slaagt hij in de dromen die hij heeft. Zijn boek gaat over de tips en trucs en mogelijkheden om je plannen te realiseren. Maar je moet het wel zelf doen. Niemand gaat het voor je doen. Er is ook geen kortere weg. Het vraagt discipline, motivatie en dingen structureel doen in plaats van ad hoc.
2) Bereidheid om nieuwe dingen te leren
De tweede succesfactor waar veel mensen niet bij stilstaan is de kunst om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Vaak vereist dat ook dat je nieuwe dingen moet leren.
De wereld verandert immers voortdurend een rap tempo. Wat gisteren goed werkte is vandaag al minder effectief. Wij veranderen zelf ook voortdurend. Kun jij je nog voorstellen dat je de deur uit uitging zonder je mobiele telefoon? Kun je je nog een leven voorstellen zonder je smartphone?
Onlangs sprak ik een adviseur met een stevige trackrecord in zijn vakgebied. Toen hij dus een oproep gedaan op LinkedIn waarin hij iets aanbood, verwachtte hij veel animo. Er kwam echter geen enkele aanmelding. Verbaasd en enigszins verontwaardigd vroeg hij mij of ik zou enig idee wat hier de oorzaak van was. Want zijn site is prachtig vormgegeven en hij heeft zoveel te bieden…
Het is niet voldoende een site te hebben als het verhaal op de site niet wervend is. Alleen een profiel van jezelf en de vermelding welke diensten je aanbiedt, dat is onvoldoende wervend. Hij had weinig moeite gedaan om mensen warm te maken voor zijn aanbod. Waarom zou je deze cursus willen volgen? Welk probleem los je daarmee op en welke resultaten ga je met het geleerde behalen? Dat waren een paar vragen die ik hem voorlegde.
Hij reageerde enigszins vermoeid. Hij had eigenlijk geen zin om met zijn trackrecord zich hierin te gaan verdiepen. Een tijdje later stond dezelfde oproep ongewijzigd weer op LinkedIn.
3) Fouten durven maken
Veel mensen zijn bang om fouten te maken. Er zijn vele perfectionisten onder ons.
Wil je echter iets leren, dan moet je het risico nemen dat iets niet meteen helemaal perfect is. In een digitale nieuwsbrief van Management Team las ik hierover een mooi stukje:
“Perfectie is een mooi streven, maar meestal niet realistisch. Een mooie tegenhanger is volgens klinisch psycholoog Roos Woltering het ‘optimalisme’. Een optimalist streeft ook naar het allerbeste resultaat, maar ziet het maken van fouten niet als falen en beseft dat ‘perfect’ zijn niet bestaat.”
Met deze instelling wordt het leven een stuk relaxter. Natuurlijk moet je gaan voor kwaliteit. Maar goed is goed genoeg. In haar boek Daring Greatly schrijft Brené Brown terecht: “ Als falen geen optie is, dan kunnen we leren, creativiteit en innovatie wel vergeten.
Heb jij zin om door te pakken met jouw bedrijf? Ben je gedreven om er echt voor te gaan? En vind je het leuk om nieuwe dingen te leren? Dan heb je de juiste instelling om een succes te maken van het ondernemerschap. Wil je daarnaast ontdekken hoe je een sterk authentiek brand in de markt zet? Neem dan gerust contact met mij op.
Hartelijke groet,
Saskia
De Personal Branding Coach BV Kantoor: Oude Arnhemseweg 267-1 hoog, Zeist Telefoon: 06 – 30 623 555 E-mail: saskia@depersonalbrandingcoach.nl www.depersonalbrandingcoach.nl |